28 Şubat 2016 Pazar

Metrobüse Nasıl Binilir

Taşı toprağı olan altın olan ey koca Metropolistan Ey İstanbul ne hayatlar son buldu sende ne hayatlar var oldu sende. Herkesi savurdun bi o yana bi bu yana. Seni yazmak için uzun uzun yaşamak, tarihi sokaklarını adımlamak lazım. Seni tanımak için; Gece kondunun kırık penceresinden gökdelenleri seyretmek lazım.
Not: Umarım 2017 de metrobüs yukardaki caps gibi olmaz.
Gerçek İstanbul diye bi tabir vardır. Gerçek İstanbul Surlar'ın içindeki bölgedir. Yani çoğumuz aslında İstanbul'da yaşamıyoruz.

Hergün daha çok göç alan İstanbul'un merkezi şiştikçe İstanbul'un dış ilçelerine, kuzeye, batıya, doğuya doğru genişlemeye devam ediyor. Hergün koca koca inşaatlar yükseliyor. Arz talep meselesi de diyebiliriz yoksa bu kadar insanın ne işi var.



İstanbul nüfusu TÜİK verilerine göre: 14 657 434. Yuvarlak hesap 15 milyon. Ki resmi olmayan rakamlara göre bence 20 milyonu aşkın nüfusu var İstanbul'un. Yine TÜİK verilerine göre 5 milyon araç var.
Bu kadar insan bu kadar araç olunca ve üstüne alt yapı yetersizliği de eklenince İstanbul çekilmez oluyor.

3 saatin yolda geçiyor

İstanbul'da ulaşımdan dert yanmak istemiyorsanız eviniz ve işinizin okulunuz vs. çok yakın olması lazım. (Tabi bu pek mümkün olmuyor kiralar çok pahalı).
Ben şahsen işe giderken iett sonra metrobüs sonra bi daha iett aktarma yapıyorum. Okula giderken de iett, metrobüs, sonrada tramway yapıyorum. Günlük en az 1.30 saat gidiş 1.30 da dönüş. 3 saatim yolda geçiyor İstanbul'da yaşayan çoğu insan gibi.

Yazı asıl burdan başlıyor. İstanbul'da ulaşım çilesi.

Tabi onları yazmadan toplu taşımda hangi günler, saatler kullanısından bahsetmem lazım.

Eğer acileyitiniz yoksa sabah 7.30-10.00 arası akşam ise iş çıkış saati 17.00-20.00 arası toplu taşıma kullanmayın.

Sabahları insanlar uykulu, uyanamamış ya da mutlu olduğu için tartışma kavga falan çok çıkmıyor. İş çıkışlarında akşamları insanlar yorgun, sinirli, bitkin, aceleci olduğu için çokça tartışma, kavga çıkıyor.


Metrobüs de uyulması gereken kurallar

*Metrobüsün en öndeki sağdaki koltuğu 1 buçuk kişiliktir. Kilolu olanlar için yapılmıştır. Tabi zayıf iki kişi de paylaşabilir.
*Metrobüs de oturmak için ilk duraklarda bineceksin.
*Kadıköy-Söğütlüçeşme, Zincirlikuyu, Cevizlibağ, Avcılar, Beylikdüzü. Çoğu zaman burda binmek de zor savaş veriyorsun. Boş yerde oturmak için. Eğer ilk kez binmiyorsanız metrobüse kuralları çok iyi biliyorsunuz.
*Kapı ağzında durmayın.
*Cıp dıss cıp cıp dısss kulaklıkta yüksek sesle müzik dinlemeyin.
*Kapı ağzında son binenlerdenseniz bi sonraki durakta zorla binmeye çalışana artistlik yapmayın çünkü bi-iki durak önce sen de öyle bindin.
*Siz bindiniz diye oh miss rahatınıza bakmayın. Boş yerlere doğru ilerleyin her zaman. Özellikle orta boşluk alanını doldurun.
Telefonunu kurcalayan insanların telefonunu izlemeyi bırakın. Gazete kitap okuyorsa okuyun. Okumaktan zarar gelmez.
*İneceğiniz durağa gelmeden en az 1 durak önce kapıya doğru yaklaşın.
*Öyle yaşlılara hamilelere dahi yer vermem uyuma numarası yaparım. Diyenlerden olmayın. Siz de bi gün yaşlanacaksınız. O yaşlı insanları anneniz babanız farz edin.

Fortçulara dikkat

Bi erkek arkadaş anlatıyor: "Bi gün metrobüse tıkış tıkış bindim. Arkamda izbandut gibi bi adam. Bildiğin dayanıyor. Dayı sen ne yapıyorsun da diyemedim. Cem Yılmaz'ın dediği gibi beni yatırın siz işinizi görün videosu aklıma geldi diyor. Neyseki bi durak sonra indim de akraba olmadık" demişti.
Bi de kadın olduğunu düşün toplu taşıma araçlarını kullanmak zorundasın her gün.

Tabi kadınlara da bi ki kelime demek lazım.

*Herkesi potansiyel fortçu yerine koymayı bırakın.
*Güzelsiniz diye size yer verilmesini beklemeyin.

Metrobüs Aşkları
Metrobüse binince ansızın biri ile göz göze gelirsiniz. O an ne tıkış tıkış olman, ne yanındaki kişinin ter kokusu ne de cıp dısss müzik sesi ve boşalma ihtimali olan koltuk umrunuzdadır. Sadece onunla göz göze gelebilmeyi düşünür ve yaklaşmaya çalışırsın. Yaklaşık 1 milyon kişinin günlük metrobüsü kullandığını düşünürsek platonik metrobüs aşkınızı görmeniz bi nehirde aynı anda su içmek gibi. Tabi bu metrobüs aşkı maksimum 1 bir buçuk saat sürer.

 İnternetten beğendiğim yanda olan capscikleri yazıya renk katsın diye sol tarafa yerleştirdim. Her biri çokça tecrübe gırgır içerir.
Aslında yazacak çok şey vardı kısa geçiyorum. Metrobüs deyince aklıma komedyen Hayrettin'in oyuncu Vatan Şaşmaz'a nispet diye çektiği eski metrobüs reklam filmi geliyor.


 İşte Art arda İlk başta Vatan Şaşmaz'ın metrobüs reklam filmi




Hayerettin'in  Şaşmaz'a nispet diye çektiği metrobüs reklam filmi.  Şaşmaz'ın ki hayaller. Hayrettin'inki de gerçekler.


Metrobüste durumlar böyle. Diğer toplu taşımaların çok da bi farkı yok. Ama metrobüs apayrı bi yoğun.Hergün binen bilir. Metrobüs sadece pazar sabahları yoğun olmuyor. Bu yazıyı sonuna kadar okuduysanız metrobüse kesin binmişliğiniz vardır.

Pahalılık

Keşke metrobüs halka asgari ücretle çalışana bu kadar pahalı olmasa. Ve metrobüs gibi hantal bi sistem yerine raylı sistem yapılsa idi. 6 ay önce bu kadar kalabalık değildi metrobüs bu son 6 ayda ne oldu bilmiyorum.

Unutmadan ekliyeyim.

Kaç dakika sürer

Söğütlüçeşme-Beylikdüzü arasında 44 durak var. Bir metrobüsün diğer durağa ulaşması çok yoğun olursa; 3 dakika ortalama yoğunlukta; 2 dakika çok sakin ise; 1.5 dakika.  Bir yere gidecekseniz bunu hesap edin. Tecrübe ile sabittir. Şimdi iş çıkış saati gelen 11. dolu metrobüse zorla biniyorum. Metrobüste karşılaşmamak dileğiyle.

Mikail Eren

28.02.2016

İstanbul




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder