29 Mart 2016 Salı

Yeni nesil gazetecilik Papiroom mu?


İnternetin yaygınlaşması herkesin akıllı telefon olması bir çok alışkanlığımızı değiştirdiği gibi gazete okuma alışkanlıklarımızı da değiştirdi. Bayiden gazete almak ya da gazetedeki haberleri gazeteden okumak yerine internetten anlık takip ediyoruz. Örneğin bir yada bir kaç gazete alsak sadece o gazetelerle sınırlı kalıyoruz ama internet öyle değil.


 Gazete fiyatları cüzi bir miktar olduğu halde gazete alan kişilerin sayısı gittikçe azalıyor. Bakmayın gazetelerin tirajlarına çoğu şişirme zaten. Eskiden promosyonlar ile 1 milyonu aşan tirajlar yerine şimdi en çok satan gazeteler bile 350 bin civarında.. http://gazetetirajlari.com/ liktende haftalık bakabilirsiniz
Papiroom
Medya sektöründe çalışanlar gazetecilerde dahil, çoğu da gazete almıyor. Gazeteciliğin dönüşümü hakkında yazılacak çok şey var başka yazılarda detaylı yazmaya bırakıp üniversite öğrencilerin kurduğu  https://www.papiroom.com/ dan bahsetmek istiyorum.
Bu da https://play.google.com/store/apps/details?id=com.papiroom.app&hl=tr uygulaması.

Papiroom
Bundan aylar önce internette dolaşırken Papiroom diye bi şey gördüm. Nedir ne değildir derken. Biraz araştırınca kişisel gazeteni kurup istediğin kategoride yayın yapmaya yarayan bir uygulama olduğunu gördüm. Facebook, twitterdan ya da klasik basılı gazeteden e-gazeteden farklı bir şey. Bizim alan da gazetecilik olunca hemen sosyal medya uygulamasını indirdim. Ve yazdığım yazıları oradan da paylaştım. Papiroom nedirin detayları İzmir İHA muhabirlerimiz Ceren Atmaca ve Ferruh Serçe yaptıkları haberde. http://www.iha.com.tr/haber-ogrenci-evinde-kuruldu-facebook-ve-twittera-rakip-oldu-547344/ bulabilirsiniz. 
Meşhur mu oldum ne :) 

Asıl ilginç tesadüfi kısmı ise bundan sonra başlıyor. İşteyim çalışıyorum http://www.iha.com.tr' editörlerinden Serhat ile Mert beni çağırdı. Gel hele gel dediler.
Neyse gittim yanına bana bi haberin videosunu gösterdiler bu haber videosunda ne arıyorsun diye. Baktım haber papiroom ile ilgili yapılan bir haber. Videonun 31-35. saniyelerinde ben varım. İstiklal'de yaşanan patlama sonrası 'yaşıyorum' 
https://papiroom.com/Article-505551495248 
adlı bi yazı yazmıştım. Videoda da o gözüküyor. Tesadüfen meşhur olmuşuz. Haberlere çıkmışım haberim yok :) İşte meşhur olduğun video
Başta yazdığımız konuya geri dönecek olursak gazetecilik değişip dönüşüyor, sosyal medya uygulamaları Facebook, Twitter, Periscope ve artık Papiroom gibi uygulamalarla vatandaşlar kendi sesini duyurabiliyor. Yeni bir çağ habercilik anlayışı geliyor. Buna ne kadar hazırız ve nedenli alt yapı yatırımı yapıyoruz bunların hepsi soru işareti ?
Tabi bu tür uygulamaları kullanarak vatandaşlar gördükleri şeyleri paylaşması çok önemlidir. Herkesin elinde akıllı telefon gördüğü olayı periscope ile canlı, twitter ile anlık paylaşması herkesi potansiyel gazeteci yapmaktadır. Ancak her vatandaşın gördüğünü paylaşması bilgi kirliliğine de yol açmaktadır.
Gazetecilik bitti mi ? 
eknolojik gelişmeler, okuma alışkanlığımızın değişmesi, medyada kartelleşme, gazetecilik mesleğini yitip giden meslekler kategorisine mi sürükleyecektir sorusunu akla getirmektedir. Sabahtan akşama kadar haber peşinde koşan gazetecinin, muhabirin, fikir işçisinin vs. haberi yapmasıile dışarda bir vatandaşın tesadüfü olarak bir olayı çekip yayınlaması aynı şeyler değildir.
Gazeteciliğe yakın olan Papiroom ve bu tarz uygulamaların değişen dönüşen medyada ilerde ne derece yer bulacağını göreceğiz. Papiroom ilerde tam manası ile gazeteciliğe, gazeteye mi dönüşecek yoksa yagın olrak kullanılan sosyal uygulamalar (chat, oyun, yazı, fotoğraf paylaşma vs.) amaçlarına mı hizmet edecek.
Tarih belki gazetelerin çoğunu tarihin tozlu raflarına gönderecektir. Ama gazetecileri, fikir işçilerini, muhabirleri göndermesi henüz söz konusu değildir. İlerde sadece sadık okuyucu kitlesi olan ve değişim dönüşüme ayak uydurabilen gazeteler ayakta kalacaktır.

Mikail Eren


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder